Wujud Potensi Besar dalam Industri Halal di Vietnam
Wujud Potensi Besar dalam Industri Halal di Vietnam
Published: Jul 17, 2022 8:54 AM
Updated: 8:54 AM

Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Vietnam dan Kementerian Luar Negeri Vietnam mengadakan persidangan di Hanoi dengan menggalakkan kerjasama antarabangsa dalam membangunkan industri halal negara Vietnam.

Persidangan ini berlangsung untuk menilai keadaan semasa industri halal dengan melihat kemungkinan masa depan, meneroka cara untuk menggalakkan kerjasama dan memanfaatkan sumber antarabangsa untuk mengembangkan kehadiran syarikat Vietnam dalam rantaian pengeluaran dan rantaian bekalan halal di seluruh dunia, dan menentukan strategi untuk mempromosikan pembangunan yang menyeluruh dan mampan.

Pham Quang Hieu, Timbalan Menteri Luar Vietnam berkata Vietnam mempunyai potensi besar dalam membangunkan industri halal dan menegaskan kerajaan komited untuk menyokong perniagaan tempatan apabila mereka memasuki pasaran global.

Tambahnya, banyak produk pertanian Vietnam memenuhi piawaian kebersihan dan keselamatan makanan serta digemari umat Islam kerana memenuhi syarat pensijilan halal.

Kekurangan maklumat tentang pasaran dan piawaian halal serta kos pengeluaran yang tinggi menyebabkan perniagaan Vietnam menghadapi kesukaran untuk mengeluarkan dan mengeksport produk halal.

Terdapat juga persaingan sengit dari banyak negara yang mempunyai struktur eksport yang serupa di Vietnam kerana ia tidak mempunyai mekanisme promosi perdagangan sendiri untuk produk halal.

Selain pakar dan para peserta antarabangsa, wakil perniagaan juga turut berkongsi pengalaman dan strategi untuk membangunkan pasaran halal di Vietnam.

Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menyokong pembangunan produk dan perkhidmatan halal, Vietnam dinasihatkan untuk menggunakan kerjasama dan sumber antarabangsa, terutamanya dengan negara-negara Islam dan Asean.

Berdasarkan anggaran dan ramalan, Vietnam harus membangunkan dasar untuk menarik pelaburan asing bagi membina kemudahan pengeluaran halal yang memenuhi piawaian antarabangsa, serta membantu perniagaannya berhubung dengan organisasi dan rakan kongsi pensijilan halal berprestij di seluruh dunia.

Sumber: HalalFocus


Jika berminat untuk sebarang produk atau perkhidmatan yang halal dan patuh syariah diterbitkan di Kinihalal, sila hubungi Bahagian Strategi Media kami; Aisha [[email protected]/+60162716516] or Syahirah [[email protected]/+60176190307]

Kongsi Article Ini
Produced by
Channel Partner
Social Media
2022 © All Right Reserved