Duopharma Biotech terima sijil halal produk onkologi
Duopharma Biotech terima sijil halal produk onkologi
Published: Dec 29, 2022 3:55 AM
Updated: 3:55 AM

PETALING JAYA: Duopharma Biotech Berhad menjadi syarikat farmaseutikal pertama yang menerima pensijilan halal untuk produk onkologi yang dianugerahkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Produk tersebut kini diluluskan sebagai rawatan tambahan untuk wanita menopaus yang menghidap kanser payudara awal serta rawatan barisan pertama untuk wanita menopaus dengan kanser payudara lanjutan. 

Dihasilkan di Farmaseutikal Aktif Aktif Duopharma Biotech Kemudahan Ramuan (HAPI) yang terletak di Glenmarie, Shah Alam, produk onkologi halal dibekalkan kepada kedua-dua hospital penjagaan kesihatan kerajaan dan swasta di Malaysia dan baru-baru ini telah diluluskan untuk eksport ke Brunei dan Singapura.

Pengarah Urusan Duopharma Biotech Group, Leonard Ariff Abdul Shatar berkata, pensijilan halal untuk produk onkologi yang dikeluarkan di  Kemudahan HAPI Duopharma Biotech adalah selaras dengan komitmen sosial dan tadbir urus (ESG) kumpulan, di mana salah satu bidang tumpuan utama ialah akses kepada ubat. 

“Kami sedang membuat usaha berterusan untuk menyediakan pengguna dan pesakit dengan akses kepada banyak ubat dan terapi yang diperlukan yang dijamin selamat digunakan dan berkesan, berkualiti tinggi, bersih dan halal.

“Kemudahan HAPI kami yang canggih memainkan peranan penting dalam memerangi banyak penyakit, membolehkan kami menerima inovasi dan teknologi untuk memenuhi keperluan pesakit dan kembangkab akses kepada terapi khusus,” katanya dalam kenyataan. 

Fasiliti HAPI ialah kemudahan pengilangan ubat kanser yang pertama di Malaysia, memulakan usaha syarikat ke dalam segmen onkologi pada 2019.

Kini, kemudahan itu menghasilkan rawatan generik untuk kanser payudara, kanser paru-paru, kanser kolorektal, kanser serviks dan kanser darah. 

Ia juga dilengkapi sepenuhnya untuk menghasilkan ubat-ubatan untuk merawat ketidakseimbangan hormon, kardiovaskular, sistem saraf pusat dan keadaan muskuloskeletal.

Kemudahan itu juga telah menerima Pensijilan Amalan Pengilangan Baik (GMP) daripada  Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Kebangsaan Malaysia (NPRA).

Mengulas lanjut, Leonard Ariff berkata, syarikat telah berusaha untuk meningkatkan kedudukan farmaseutikal Halal dalam landskap farmaseutikal global, dengan kerjasama pihak berkepentingan di seluruh dunia. 

“Kami bercita-cita untuk menghasilkan rangkaian holistik produk yang selamat, berkesan, berkualiti diperakui Halal untuk meningkatkan keterangkuman dalam penjagaan kesihatan, membolehkan semua pesakit mempunyai pilihan dalam terapi dan ubat yang mereka perlukan untuk mereka kesejahteraan. 

“Sebagai peneraju Farmaseutikal Halal di Malaysia, kami mengamalkan konsep halalan toyyiban, menambah satu lagi lapisan jaminan selain pematuhan piawaian GMP,” katanya.

Sumber: Utusan


For any enquiry on article/video/talkshow, please contact [email protected] or Whatsapp at +60162716516 (Aisha) or +60176190307 (Syahirah). 

Kongsi Article Ini
Produced by
Channel Partner
Media Partner For
Social Media
2022 © All Right Reserved