Hari pertama Ramadan? Jom cuba 4 amalan ini dulu.
Hari pertama Ramadan? Jom cuba 4 amalan ini dulu.
Published: Mar 23, 2023 5:36 AM
Updated: 5:50 AM

Bulan Ramadan merupakan bulan di mana setiap orang Islam berpuasa bagi mengajar diri untuk menahan lapar dan dahaga serta menahan diri dari melakukan perkara-perkara yang membatalkan puasa. Bulan ini lah ramai yang mula mefokuskan diri beribadah bagi memperbaiki diri dari segi fizikal dan juga rohani.

Mungkin kita boleh mula dengan beberapa amalan asas yang mampu membawa kita kepada jalan istiqamah kelak.

  1. Jaga mulut, mata dan telinga.

Setiap perbuatan yang kita lakukan pada bulan Ramadan ini mampu membawa kita kepada keperolehan pahala dan juga dosa. Untuk beberapa hari awal ini, kita mulakan dengan menjaga pertuturan, pandangan dan pendengaran kita. Katakan tidak kepada gossip, kata-kata kesat, dan bualan yang tiada faedah. Malah, perbanyakkan berzikir dan bercakap tentang perkara yang menggembirakan hati orang lain. 

  1. Jaga solat fardhu dan tarawih. 

Mungkin sebelum ni kita alpa dengan urusan dunia, jadi bulan Ramadan ini lah peluang untuk kita fokus memperbaiki diri. Kita mula dengan mencatikkan rekod kelima-lima waktu solat fardhu dan cuba memenuhi solat sunat terawih di bulan Ramadan ini. Jadikan ia satu cabaran dan checklist untuk kita perbaiki perkara asas dalam kehidupan orang Islam. 

  1. Praktik amalan sunnah. 

Usaha tunaikan amalan-amalan sunnah pada bulan puasa seperti sentiasa berada dalam keadaan berwuduk, bersedekah, berbuka dengan kurma dan banyak lagi. Setiap pahala yang diperoleh pada bulan Ramadan akan dilipatgandakan untuk orang Islam yang berpuasa. Jadi, kita cuba amalkan perkara sunnah yang mudah supaya mendapat ganjaran pahala yang banyak!

  1. Baca Al-Quran setiap hari.

Ramai yang pasang niat untuk khatam Al-Quran pada bulan Ramadan. Mungkin kita boleh mula dengan satu hari satu muka surat dulu? Kita betulkan bacaan dan ikut mana-mana program tadarus online yang percuma sepanjang Ramadan ini. Tak perlu tertekan, sama-sama kita baca Al-Quran dengan penuh tenang dan ikhlas supaya kita dapat meneruskan amalan ini sesudah Ramadan.

Boleh kita mula sekarang? Semoga segala amalan ini menjadi fasa pertama kita dalam beristiqamah menjadi orang-orang yang beriman. 

Selamat berpuasa dan beramal!


Kongsi Article Ini
Produced by
Channel Partner
Media Partner For
Social Media
2022 © All Right Reserved